Αρχική Χωρίς κατηγορία Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

48
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Marianne Thyssen (European Commissioner for  Employment, Social affairs, Skills and Labour mobility) στην εναρκτήρια ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο EULAR PARE 2018 (16-18 Φεβρουαρίου) έθεσε τον ασθενή στο κέντρο τον αποφάσεων τόσο σε θέματα υγείας όσο και σε θέματα εργασίας.

Το 1/5 των αναπηριών παγκοσμίως οφείλεται σε ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Στην Ευρώπη μόνο, 44 εκατομμύρια εργαζομένων έχουν να αντιμετωπίσουν το θέμα της εργασίας και των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων. 60% των μόνιμων απουσιών από την εργασία οφείλεται σε αυτές. Πέραν του προσωπικού κόστους σε ψυχολογικούς και οικονομικούς παράγοντες υπάρχει κι ένα τεράστιο κοινωνικό-οικονομικό κόστος. Σε συντάξεις αναπηρίας, επιδόματα και χαμένη παραγωγικότητα. Το κόστος των επιχειρήσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχεται σε 300 δις ευρώ το χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του GDP της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του κόστους, η ανάπτυξη στα ευρωπαϊκά κράτη τη χρονιά που πέρασε ήταν στο 2,4% του EU GDP. Με απλά λόγια, τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα κοστίζουν όσο μια ενδεχόμενη ανάπτυξη.

Οπότε όταν οι επιχειρήσεις και τα κράτη λένε ότι έχει μεγάλο κόστος να πολεμήσουν τα ρευματικά και μυσοκελετικά νοσήματα, θα πρέπει να καταλάβουν ότι το να πολεμάς τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα δεν είναι κόστος αλλά επένδυση στο μέλλον!

Σε αυτό το πλαίσιο η  κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο EULAR PARE 2018  για την εργασία της πάνω στο πεδίο της «Εργασίας με Ρευματικά Νοσήματα» που στοχεύει την γνώση του κοινού και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής. Στο συνέδριο παρουσίασε την εργασία και εκπροσώπησε την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. η αντιπρόεδρος Κατερίνα Τσεκούρα.

Συγκεκριμένα, η εργασία αυτή ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα στη χώρα μας, αλλά πέρα από τις στατιστικές μεταφέρθηκαν οι φωνές και τα επαγγελματικά θέλω αυτών των ανθρώπων.

Η σχετική έρευνα που διεξήγαγε η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ανάμεσα σε ασθενείς μέλη της, για τους σκοπούς της εργασίας, έδειξε ότι:

–20% δεν μιλούσε για το πρόβλημά του στον εργοδότη του με το φόβο πιθανής

απόλυσης

–30% απάντησε ότι ο εργοδότης του ήταν αρχικά φιλικός αλλά όχι υποστηρικτικός

όταν χρειαζόταν

–50% είχε πρόβλημα με τον εργοδότη του

–70% ανέφερε ότι τα κτίρια δεν είναι προσβάσιμα με το 90% των εργασιακών χώρων

να μην είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι

–81% προτιμά να εργάζεται παρά να λαμβάνει επιδόματα από το κράτος

–95% τόνισε ότι η εργασία έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην

ψυχολογία του.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργοδοτών

Ενίσχυση των νόμων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ρευματοπαθών

Επανεκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα όταν πρέπει να

αλλάξουν το είδος της εργασίας τους.

Επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και πρόσβασης στην υγεία

Η Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα ιδρύθηκε το 1978 και σκοπός της είναι η ενημέρωση, εκπαίδευση, υποστήριξη των ασθενών με ρευματικά νοσήματα (τα οποία περιλαμβάνουν πάνω από 200 νοσήματα), η έρευνα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, η προώθηση θεμάτων υγείας σχετικών με το μυοσκελετικό σύστημα στο ΕΣΥ, καθώς και η εκπροσώπηση της χώρας στο ανώτερο όργανο που είναι η EULAR, αλλά και σε θέματα ενημέρωσης/χάραξης πολιτικής σε σχέση με τα ρευματικά νοσήματα.

 

Κατερίνα Τσεκούρα